Приложение на лазерната терапия в гинекологията с апарати Fotona

В последните години в гинекологията широко навлиза лазерната терапия като безопасна алтернатива на оперативните методи, хормоналните препарати и някои физиотерапевтични процедури.

Лазерите Fotona дават решение на голямо разнообразие от гинекологични проблеми – от отстраняване на кондиломи до прецизни безкръвни операции. Последните нововъведения в лазерната технология на Fotona доведоха до разработването на нови, неинвазивни лечения при стрес-инконтиненция (IncontiLase), пролапс на тазовите органи (ProlapLase), синдром на вагинална релаксация (IntimaLase), постменопаузална вагинална атрофия (RenovaLase).

Уринарната стрес-инконтиненция е чест проблем при жени на средна възраст след естествено раждане или при такива, имащи физиологична слабост на съединителната тъкан. Това е състояние, при което жената усеща изтичане на урина при минимално физическо напрежение като кашляне, кихане или лекифизически натоварвания.

IncontiLase е патентована неинвазивна лазерна терапия на лека до умерена степен на стрес-инконтиненция на основата на неагресивно термично стимулиране на колоагенообразуването, свиване и стягане на вагиналната стена и богатата на колаген съединителнотъканна пластина по предната стена на влагалището. Резултатът е по-добра поддръжка на пикочния мехур и уретрата и възстановяването на нормалното задържане на урина. Предимствата на IncontiLase са: извършва се амбулаторно, манипулацията е безболезнена, без горене, рязане, кървене и шевове. Продължителността на манипулацията е между 30 и 40 минути. Терапията не носи рискове и е показана при повечето жени, които имат оплаквания от стрес-инконтиненция, включително и при жени:

  • които са в период на менопауза
  • при които възникват симптоми след терапия на злокачествени тумори или хирургични интервенции и при които хормонална терапия е противопоказана
  • са с рецидивиращи инфекции на пикочния мехур
  • изпитват болка, влагалищен дискомфорт или кървене по време на сексуален акт (диспареуния)
  • имат намалена еластичност, лек пролапс или слабо изтичане на урина при минимални физически усилия, настъпили след раждане

IncontiLase се прилага след извършен гинекологичен преглед от специалист и преценка за необходимостта
от такова лечение. Правят се до четири процедури.

ProlapLase е лазерна манипулация при пролапс на тазовите органи. Ефектът се постига чрез ремоделиране на колагена и стимулирането на образуването на нов колаген. Методът е безопасен и неинвазивен – алтернативен на традиционния хирургичен метод. Необходимите манипулации са от две до седем.

При средностепенно ниво на пролапс значим ефект се наблюдава още след първото третиране и се увеличава с всяка следваща процедура.

RenovaLase е лазерна терапия при физиологично настъпващо изтъняване на вагиналната лигавица (вагинална атрофия), което е причина за следните симптоими:

  • Вагинална сухота, парене и сърбеж
  • Загуба на еластичност и тонус на влгалището
  • Често повтарящи се инфекции на пикочния мехур
  • Болезнен сексуален акт
  • Намалена чувствителност и недостатъчна сексуална възбудимост

Прилагат се три процедури през 30 дни. Продължнителността на всяка от тях е 30-40 минути. Необходим е предварителен гинекологичен преглед, цитонамазка и МБИ.

IntimaLase е лазерна терапия при синдром на вагинална релаксация, който представлява увеличаване на вътрешния диаметър на влагалището. Това води до намален контакт при полов акт и на сексуално неудовлетворение за жената, и нейния партньор. Най-честите причини за проблема са естественото раждане (особено ако е протекло трудно или оперативно) и вродената слабост на съединителната тъкан.

Стремежът към все по-малко инвазивни процедури превърна лазерната терапия в ценен метод за стягане на влагалището. Лазерната терапия за вагинално подмладяване е достъпен неоперативен метод, който тонизира влагалищната стена и нейната регенерация, подобрява нейното кръвоснабдяване и в резултат повишава сексуалното удовлетворение.

Магнитен стол Fotona StarFormer®

Най-новата иновация от водещата компания Fotona за лечение на инконтиненция (неволевото изпускане на урина). Уредът представлява удобен стол в седалката и облегалката, на който са вградени мощни магнити. Импуслите, генерирани от тях, предизвикват контракции на мускулите на тазовото дъно, като по този начин я заздравяват и възвръщат нейната поддържаща функция. Една процедура от 30 минути се равнява на 70 часа от световно известните упражнения на Кегел, при които пациентът сам стяга тазовата си мускулатура. Основните предимства на този метод са, че той е неинвазивен, безболезнен, отнема малко време и не изисква предварителна подготовка.  В допълнение уредът е снабден с приставки, благодарение на които е възможно и стягане на мускулите на гърба, корема, ръцете, краката и седалището.