Пълен Гинекологичен пакет включва:

1. Гинекологичен преглед
2. Цитонамазка
3. Колпоскопия
4. Ултразвуково изследване на малкия таз.

Гинекологичен преглед – оглед и палпация на корема, външните и вътрешните гениталии.

Цитонамазка (РАР – тест) – цитологично изследване на материал взет от маточната шийка (от външната и част и от цервикалния канал). Резултатите РАР-I и РАР-II се смятат за нормални, всички други налагат допълнителен преглед и изследване.

Колпоскопия – специализирано изследване на шийката на матката (също на влагалището и ВПО по показания) с увеличителен оптичен уред – колпоскоп.

Има голямо значение за откриване на преканцерозите (предраковите изменения) на маточната шийка. При колпоскопски атипични участъци се извършва прицелна биопсия.

Материалът от биопсията се изследва хистологично.
• Извършва се с онкопрофилактична цел за ранна диагноза на преканцерозите (предраковите изменения) на маточната шийка и ВПО (външните полови органи).
• В предраковите фази, както и в ранните стадии на рака на маточната шийка симптоми обикновено няма. Затова е важно да се извършват редовни профилактични прегледи, дори и да липсват конкретни оплаквания.

 

Гинекологично ултразвуково изследване

 

Специализирано ултразвуково изследване на органите на малкия таз за:

• Диагноза на вродени аномалии на матката (двурога, еднорога, двойна, септирана матка и др.).
• Диагноза на полипи, субмукозни миоми, миома на матката, ендометриоза, аденомиоза, яйчникови кисти и др. формации в малкия таз.
• Скрининг и диагноза на неоплазиите на матката и яйчниците.
• Фоликулометрия (ехографско проследяване на овариалния цикъл при стерилитет и инфертилитет).
• Диагноза на извънматочна бременност.
• Диагноза на моларна бременност.

 

Сонохистерография

 

Минимално инвазивно и високо информативно ултразвуково изследване, при което в матката се въвежда физиологичен разтвор или специален гел. Те изпълват маточната кухина и очертават контурите й. Прилага се за диагноза на вродените аномалии на матката или на придобити заболявания на матката като полипи, субмукозни миомни възли, синехии, аденомиоза и др.

Използва се както двуизмерна, така и триизмерна ултразвукова техника. → Сонохистерография

Визуализация на тръбите и изследване на тяхната проходимост. → Сонохистеросалпингография

 

Микробиологични изледвания

 

Микробиологични изследваня при цервико-вагинални инфекции и инфекции на пикочо-отделителната система, включително директни изследвания за хламидии и културелно идентифициране на микоплазми. Взимане на материал за ДНК диагностика на инфекции вкл. HPV, който може да бъде транспортиран до специализирана лаборатория лично или чрез куриер.