Специализирано ултразвуково изследване, което дава информация за размерите и растежа на плода, плацентата, пъпната връв и околоплодните води, маточната шийка и в допълнение към това при доплеровото изследване се получава информация за кръвотока в различните съдове на плода, пъпната връв и маточните артерии. Използва се за оценка и мониториране на растежа и състоянието на плода и прогнозиране на някои потенциални усложнения на бременността.

NB:

 

• Препоръчва се:

– При оплаквания като болки в корема, генитално кървене, ако не усещате или по-рядко усещате детските движения, ако сте имали произшествие (например падане, автомобилно произшествие или друго)

– При всеки рутинен преглед на 4 седмици за оценка на растежа на плода и по-често при високо-рискова бременност (усложнена с повишено кръвно налягане, захарен диабет, изоимунизация и др.).

• Извършва се при празен пикочен мехур, трансабдоминално (през корема), a при необходимост и трансвагинално (през влагалището) – за оценка на маточната шийка. Трансвагиналното ултразвуково изследване е напълно безопасно!

• След прегледа получавате протокол от изследването.

Още информация:

Въпроси

Медицинска информация