Приложение на лазерната терапия в гинекологията с апарата Fotona

 

В последните години в гинекологията широко навлиза лазерната терапия като безопасна алтернатива на оперативните методи, хормоналните препарати и някои физиотерапевтични процедури.

Лазерите Fotona дават решение на голямо разнообразие от гинекологични проблеми – от отстраняване на кондиломи до прецизни безкръвни операции. Последните нововъведения в лазерната технология на Fotona доведоха до разработването на нови, неинвазивни лечения при стрес-инконтиненция (IncontiLase), пролапс на тазовите органи (ProlapLase), синдром на вагинална релаксация (IntimaLase), постменопаузална вагинална атрофия (RenovaLase).

Уретралната стрес – уринарната стрес-инконтиненция е чест проблем при жени на средна възраст след естествено раждане или физиологична слабост на съединителната тъкан. Това е състояние, при което жената усеща изтичане на урина при минимално физическо напрежение като кашляне, кихане или лекифизически натоварвания.

IncontiLase е патентована неинвазивна лазерна терапия на лека до умерена степен на стрес-инконтиненция на основата на неагресивно термично стимулиране на колоагенообразуването, свиване и стягане на вагиналната стена и богатата на колаген съединителнотъканна пластина по предната стена на влагалището. Резултатът е по-добра поддръжка на пикочния мехур и уретрата и възстановяването на нормалната функция на задържане на урина. Предимствата на IncontiLase са: извършва се амбулаторно, манипулацията е безболезнена, без горене, рязане, кървене и шевове. Продължителността на манипулацията е между 30 и 40 минути. Терапията не носи рискове и е показана при повечето жени, които имат оплаквания от стрес-инконтиненция, включително и при жени:

  • които са в период на менопауза
  • при които възникват симптоми след терапия на злокачествени тумори или хирургични интервенции и при които хормонална терапия е противопоказана
  • са с рецидивиращи инфекции на пикочния мехур
  • изпитват болка, влагалищен дискомфорт или кървене по време на сексуален акт (диспареуния)
  • имат намалена еластичност, лек пролапс или слабо изтичане на урина при минимални физически усилия, настъпили след раждане

IncontiLase се прилага след извършен гинекологичен преглед от специалист и преценка за необходимостта
от такова лечение. Правят се до четири процедури.

ProlapLase е лазерна манипулация при пролапс на тазовите органи. Ефектът се постига чрез ремоделиране на колагена и стимулирането на образуването на нов колаген. Методът е безопасен и неинвазивен – алтернативен на традиционния хирургиченметод. Необходимите манипулации са от две до седем.

При средностепенно ниво на пролапс значим ефект се наблюдава още след първото третиране и се увеличава с всяка следваща процедура.

RenovaLase е лазерна терапия при физиологично настъпващо изтъняване на вагиналната лигавица (вагинална атрофия), което е причина за следните симптоими:

  • Вагинална сухота, парене и сърбеж
  • Загуба на еластичност и тонус на влгалището
  • Често повтарящи се инфекции на пикочния мехур
  • Болезнен сексуален акт
  • Намалена чувствителност и недостатъчна сексуална възбудимост

Прилагат се три процедури през 30 дни. Продължнителността на всяка от тях е 30-40 минути. Необходим е предварителен гинекологичен преглед, цитонамазка и МБИ.

IntimaLase е лазерна терапия при синдром на вагинална релаксация, който представлява увеличаване на вътрешния диаметър на влагалището. Това води до намален контакт при полов акт и на сексуално неудовлетворение за жената и нейния партньор. Най-честите причини за проблема са естественото раждане (особено ако е протекло трудно или оперативно), вродената слабост на съединителната тъкан.

Стремежът към все по-малко инвазивни процедури превърна лазерната терапия в ценен метод за стягане на влагалището. Лазерната терапия за вагинално подмладяване е достъпен неоперативен метод, който тонизира влагалищната стена и
нейната регенерация, подобрява нейното кръвоснабдяване и в резултат повишава сексуалното удовлетворение.

Още информация:

Въпроси